Rotuna saluki

Saluki eli Persian vinttikoira on katseellaan metsästävä, tuhansia vuosia vanha Lähi-Idästä kotoisin oleva vinttikoirarotu. Se on Itämaiden aarre, lahja meille, jotka arvostamme jaloutta, estetiikkaa ja sulavan liikkeen voimaa. Saluki on persoonallinen yhtälö välinpitämätöntä ylväyttä, omintakeisuutta ja villiä alkukantaisuutta, mikä kokonaisuutena hurmaa ja kekseliäisyydellään usein hämmästyttää omistajansakin - niin hyvässä kuin pahassa. Salukin olemuksessa on sellainen annos omanarvontuntoa, että sen kuvataan muistuttavan usein enemmän kissaa kuin koiraa. Saluki on myös herkkätunteinen ja muistaa pitkään kokemansa vääryydet ja erityisesti pentuvaiheessa kertyneet ikävät kokemukset, mutta luonnollisesti salukienkin luonteissa on eroja. Salukit suhtautuvat usein varsin välinpitämättömästi, vältellen tai pidättyväisesti vieraisiin, mutta ovat joskus yllättävän helliä ja hyppäävät tulijan rintamuksille tekemään lähempää tuttavuutta. Pidättyväisempi yksilö voi tarvita myös aikaa tehdäkseen tuttavuutta ja ottaakseen vieraan omaan suosioonsa. Muihin rotuihin salukit suhtautuvat yksilöllisesti, toiset hyväksyvät, toiset ovat valikoivia ja toiset jopa roturasisteja. Tämä piirre on mahdollisesti ollut myös tämän tuhansia vuosia vanhan rodun säilymisen tae. Saluki tarvitsee omistajaltaan kuitenkin läpi elämän jatkuvaa, riittävää sosiaalistamista.

Saluki nauttii erityisesti vapaana juostessaan, jolloin sen alkuvoimainen riemu näyttäytyy aidoimmillaan. Salukin vastuulliseen pitämiseen tuleekin automaattisesti kuulua säännöllinen mahdollisuus antaa sen juosta ja siten toteuttaa tärkeää vinttikoiran perustarvetta. Tähän ei siis pelkkä näyttelykehän kiertäminen. Arvokkaana apuna salukin juoksutarpeen tyydyttämisessä toimivat isommat, aidatut koirien ulkoilutusalueet, jos ei ole mahdollisuutta vapaana irti pitämiseen. Parasta kuitenkin olisi, jos tämä aidattu alue olisi sen kotona, jolloin päivittäinen spurttailu olisi mahdollista. Salukin omistajan tulisi vaalia salukin metsästysominaisuuksia antamalla koiran juosta myös vapaana, jotta rotu säilyy rodulle ominaisena metsästyskoirana. Suomen laki säätelee kuitenkin tarkoin salukin käyttöä metsästyksessä, minkä vuoksi metsästystukinnon suorittaminen ja sen myötä metsästysseuran jäsenyys ja yhteistyö maanomistajien kanssa on mahdollisuus laajentaa salukin käyttöä ja mahdollistaa rodunomaisen käyttäytymisen toteuttaminen mahdollisimman aidosti. Tätä puolta salukin kanssa harrastamisessa tukevat myös mm. rata-, maasto- ja ajuejuoksuharjoitukset ja -kilpailut. Juoksemisen tarpeen tyydytettyään, saluki on huomaamaton ja vaivaton kumppani kotisohvalla..siis kunhan se on ensin täyttänyt ainakin kolme vuotta... 

Salukin tulee ulkomuodoltaan olla kohtuullinen ja miltään osin liioittelematon koira, mikä tukee myös sen käyttöä metsästyskoirana. Salukeja on kuitenkin aina ollut sen syntyseuduilla erilaisia tyyppejä, riippuen metästettävästä saaliista, joten rotuun mahtuu ulkomuodoltaan keskenään hyvinkin eri näköisiä koiria. 

Lue lisää Suomen salukikerhon rotuesitteestä.

Sinulleko saluki?

Avela muokkaa puutarhaa
Avela muokkaa puutarhaa
Avela ja Taika puutarhahommissa
Avela ja Taika puutarhahommissa
Valosalon Apilafortuna Aidai "Taika" (kuva:Ari Lehtiö)
Valosalon Apilafortuna Aidai "Taika" (kuva:Ari Lehtiö)

Suunnitellessasi salukin pentua elämääsi - tai toisin sanoen elämääsi salukin kanssa - toivomme sinun harkitsevan asiaa mm. seuraavista näkökulmista:

  • Oletko valmis jopa 15-vuoden yhteiseloon päivittäin ainakin jonkin verran huomiotasi tarvitsevan ja sinua pyyteettömästi rakastavan liikunnallisen eläimen kanssa?
  • Onko sinulla innostusta päivittäiseen lenkkeilyyn ja mahdollisuutta järjestää vähintään kolme kertaa viikossa salukillesi tilaisuus juosta vapaana turvallisesti, vaikka itsestäsi tuntuisi liikkuminen juuri silloin vastenmieliseltä?
  • Jaksatko kolme ensimmäistä vuotta kärsivällisesti siivota poissaollessasi kekseliäästi järjestettyä huusholliasi, paikata jyrsittyjä lattialistoja tai kiinnitellä irrotettuja pistorasioita tai mahdollisesti uhrata myös rahaa purtujen huonekalujen entisöintiin?
  • Ymmärtäisitkö koiraasi, vaikka se ei jokaisessa tilanteessa pomppisikaan innosta muun rotuisia nähdessään vaan valikoisi seuransa nauttien erityisesti vain salukien seurasta varsin omanarvontuntoisena tai jopa välttelisi muunrotuisten kohtaamista, jos se ei sitten sattuisi olemaan supersosiaalinen hännänheiluttaja, jollaisia myös salukipopulaatio pitää sisällään ?
  • Jaksatko suhtautua kiinnostuneena yhteiseloon eläimesi kanssa, vaikkei se välittäisi tuon taivaallista käskyistäsi tai tekisi joka tapauksessa kuten itse katsoo viisaammaksi tai ainakin tottelisi vain hyvin pitkällä viiveellä? Sillä sinusta riippuu, katsooko salukisi sinut arvoisekseen...

Jos vastasit näihin myöntävästi empimättä, sinä voisit mahdollisesti sopia salukin elämänkumppaniksi.

Mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta: Saluki on maailman ihanin ja aivan uniikki eläinkaveri vailla vertaa <3 !