Rotuna saluki

Saluki eli Persian vinttikoira on katseellaan metsästävä, tuhansia vuosia vanha Lähi-Idästä kotoisin oleva vinttikoirarotu. Se on Itämaiden ihme, lahja meille, jotka arvostamme jaloutta, kauneutta ja liikkeen voimaa. Saluki on persoonallinen yhtälö välinpitämätöntä ylväyttä, omintakeisuutta ja villiä alkukantaisuutta, mikä kokonaisuutena hurmaa ja usein hämmästyttää omistajansakin - niin hyvässä kuin pahassa. Salukin olemuksessa on sellainen annos omanarvontuntoa, että sen kuvataan muistuttavan usein enemmän kissaa kuin koiraa. Saluki on myös herkkätunteinen ja muistaa pitkään kokemansa vääryydet ja erityisesti pentuvaiheessa kertyneet ikävät kokemukset. Salukit suhtautuvat usein varsin välinpitämättömästi vieraisiin, joskus yllättävällä hellyydellä ja toisinaan jotkut yksilöt voivat myös käyttäytyä pidättyväisesti ja vieraita välttelevästi. Se tarvitsee joskus aikaa tehdäkseen tuttavuutta ja ottaakseen vieraan omaan suosioonsa. Muihin rotuihin salukit suhtautuvat yksilöllisesti, toiset hyväksyvät, toiset ovat valikoivia ja toiset jopa roturasisteja. Tämä piirre on mahdollisesti ollut myös tämän tuhansia vuosia vanhan rodun säilymisen tae. Saluki tarvitsee kuitenkin läpi elämän jatkuvaa, riittävää sosiaalistamista.

Saluki nauttii erityisesti vapaana juostessaan, jolloin sen alkuvoimainen riemu näyttäytyy aidoimmillaan. Salukin vastuulliseen pitämiseen tuleekin automaattisesti kuulua säännöllinen mahdollisuus antaa sen juosta ja siten toteuttaa tärkeää vinttikoiran perustarvetta. Arvokkaana apuna salukin juoksutarpeen tyydyttämisessä toimivat isommat, aidatut koirien ulkoilutusalueet, jos ei ole mahdollisuutta vapaana irti pitämiseen. Parasta kuitenkin olisi, jos tämä aidattu alue olisi sen kotona, jolloin päivittäinen spurttailu olisi mahdollista. Salukin metsästysominaisuuksia tulisikin jokaisen salukin omistajan vaalia antamalla koiran juosta myös vapaana, jotta rotu säilyy rodulle ominaisena metsästyskoirana. Suomen laki säätelee kuitenkin tarkoin salukin käyttöä metsästyksessä, minkä vuoksi metsästystukinnon suorittaminen ja sen myötä metsästysseuran jäsenyys ja yhteistyö maanomistajien kanssa on mahdollisuus laajentaa salukin käyttöä ja mahdollistaa rodunomaisen käyttäytymisen toteuttaminen mahdollisimman aidosti. Tätä puolta salukin kanssa harrastamisessa tukevat myös mm. rata-, maasto- ja ajuejuoksuharjoitukset ja -kilpailut. Juoksemisen tarpeen tyydytettyään, saluki on huomaamaton ja vaivaton kumppani kotisohvalla. 

Salukin tulee ulkomuodoltaan olla kohtuullinen ja miltään osin liioittelematon koira, mikä tukee myös sen käyttöä metsästyskoirana. Salukeja on kuitenkin aina ollut sen syntyseuduilla erilaisia tyyppejä, riippuen metästettävästä saaliista, joten rotuun mahtuu ulkomuodoltaan keskenään hyvinkin eri näköisiä koiria. 

Lue lisää Suomen salukikerhon rotuesitteestä.

Sinulleko saluki?

Avela muokkaa puutarhaa
Avela muokkaa puutarhaa
Avela ja Taika puutarhahommissa
Avela ja Taika puutarhahommissa
Valosalon Apilafortuna Aidai "Taika" (kuva:Ari Lehtiö)
Valosalon Apilafortuna Aidai "Taika" (kuva:Ari Lehtiö)

Suunnitellessasi salukin pentua elämääsi - tai toisin sanoen elämääsi salukin kanssa - toivomme sinun harkitsevan asiaa mm. seuraavista näkökulmista:

  • Oletko valmis jopa 15-vuoden yhteiseloon päivittäin huomiotasi tarvitsevan ja sinua pyyteettömästi rakastavan liikunnallisen eläimen kanssa?
  • Onko sinulla innostusta päivittäiseen lenkkeilyyn ja mahdollisuutta järjestää vähintään kolme kertaa viikossa (mieluiten jopa vähän useammin) salukillesi tilaisuus juosta vapaana turvallisesti, vaikka itsestäsi tuntuisi liikkuminen juuri silloin vastenmieliseltä?
  • Jaksatko kolme ensimmäistä vuotta kärsivällisesti siivota poissaollessasi kekseliäästi järjestettyä huusholliasi, paikata jyrsittyjä lattialistoja tai kiinnitellä irrotettuja pistorasioita tai mahdollisesti uhrata myös rahaa purtujen huonekalujen entisöintiin?
  • Ymmärtäisitkö koiraasi, vaikka se ei jokaisessa tilanteessa pomppisikaan innosta muun rotuisia nähdessään vaan valikoisi seuransa nauttien erityisesti vain salukien seurasta varsin omanarvontuntoisena tai jopa välttelisi muunrotuisten kohtaamista jos se ei sitten sattuisi olemaan supersosiaalinen hännänheiluttaja, jollaisia myös salukipopulaatio pitää sisällään ?
  • Jaksatko suhtautua kiinnostuneena yhteiseloon eläimesi kanssa, vaikkei se välittäisi tuon taivaallista käskyistäsi tai tekisi joka tapauksessa kuten itse katsoo viisaammaksi tai ainakin tottelisi vain hyvin pitkällä viiveellä? Sillä sinusta riippuu, katsooko salukisi sinut arvoisekseen...

Jos vastasit näihin myöntävästi empimättä, sinä voisit mahdollisesti sopia salukin elämänkumppaniksi.

Mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta: Saluki on maailman ihanin ja aivan uniikki eläinkaveri vailla vertaa <3 !