Eirecogteil´s Rosier Syrah - Leija

Leija in the Saluki Breed Archives: http://www.thesalukiarchives.com/details.php?id=102387

Leija in the Finnish Kennel Club's breeding database: http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=EIRECOGTEIL%27S&R=269 


Leija is well balanced bitch with a medium soft temperament and very easy at home and to travel with. She adapts very quickly and quietly to new situations and places. Leija is extremely attached to her own people and pack, without having any separation anxiety. This quality can be seen also when running free - she never stays out of sight long and keeps a good contact. Leija has the desired hunting quality of bringing the prey to her people. She has also been very healthy and lively for her whole life.  

Leija's conformation as well as bone structure is strong and balanced without being too heavy or big. She is 61,5cm tall and her colouring is liver grizzle.


Leija on tasapainoinen, keskipehmeän luonteen omaava narttu, joka on helppo ja vaivaton niin kotona kuin reissussa ollessamme. Uusiin tilanteisiin tullessaan, se sopeutuu alkuihmetyksen jälkeen nopeasti ja tyynesti. Se on erittäin kiintynyt ihmisiinsä ja laumauskollinen, joten se säilyttää hyvin kontaktin meihin myös vapaana juostessaan, eikä ole toistaiseksi kadonnut kovin pitkisi ajoiksi omille poluilleen huolimatta selkeästä metsästysvietistä. Leijalla on myös se arvokas metsästysominaisuus, että se tuo saaliinsa omistajalleen.

Olemme iloinneet myös siitä, että Leija on ollut koko ikänsä täysin terve.

Leija on rakenteeltaan vahvaluustoinen, mutta sopusuhtainen, pehmeälinjainen ja sulavaliikkeinen narttu, säkäkorkeudeltaan n. 61,5 cm. Väriltään Leija on liver grizzle.


 Health checks/terveystutkimukset

  • Leija´s Haplotype is heterotsygot:
    • DLA-Haplotype 1 DRB1-DQA1-DQB1 : 01501 00901 00101
    • DLA-Haplotype 2 DRB2-DQA2-DQB2 : 02001 00401 01303
  • Eye examination ok 7.9.2015
  • Heart ultrasound scan ok 31.8.2015