Rotuna saluki

Saluki eli Persian vinttikoira on katseellaan metsästävä, tuhansia vuosia vanha Lähi-Idästä kotoisin oleva vinttikoirarotu (http://www.saluki.fi/minulleko-saluki/historia/). Se on itämaiden lahja meille, jotka arvostamme jaloutta, kauneutta ja liikkeen voimaa. Saluki on persoonallinen yhtälö  välinpitämätöntä ylväyttä, omintakeisia huomion osoituksia ja villiä alkukantaisuutta, mikä kokonaisuutena hurmaa ja onnistuu hämmästyttämään omistajansakin. Se nauttii erityisesti vapaana juostessaan, jolloin sen alkuvoimainen riemu näyttäytyy aidoimmillaan. Vapaana juoksuttaminen antaa myös mahdollisuuden sen alkuperäisten käyttöominaisuuksien vahvistamiseen, metsästämisvietin tukemiseen. Salukin metsästysominaisuuksia tulisikin jokaisen salukin omistajan vaalia hallitusti, jotta rotu säilyy rodulle ominaisena metsästyskoirana. Tätä puolta salukin kanssa harrastamisessa tukevat mm. rata-, maasto- ja ajuejuoksuharjoitukset ja -kilpailut. Juoksemisen tarpeen tyydytettyään, saluki on huomaamaton ja vaivaton kumppani kotisohvalla, jos ei sitten satu olemaan alle 3-vuotias... 

Saluki saapui meille ensimmäisen kerran v. 2005, kun kaunisliikkeistä, valkoista salukia pitkään ihastelleina saimme Tazillahin kennelistä "Lumon" eli Tazillah Mandana Monirin. Lumo oli pitkän odotuksemme tulos ja nautimme sen sulavista liikkeistä, kauniista hoikasta rakenteesta, jalosta luonteesta ja salukimaisesta viileydestä, millä se suhtautui kaikkiin tilanteisiin -lukuun ottamatta metsästystä. Jänisvainun saatuaan sitä ei näkynyt mailla halmeilla ja usein odottelimme tunti tolkulla sitä takaisin luoksemme. "Saluki tulee aina takaisin lähtöpaikkaansa", meille sanottiin ja huomasimme sen todeksi. Lumokin saapui aina samaan pisteeseen, mistä oli lähtenyt. Lumo ehti myös kunnostautua maastojuoksuissa juostuaan ensijuoksullaan sertin. Lumon tarina päättyi kuitenkin liian varhain sen jäätyä auton alle traagisesti.

Valosalon Kennelissä haluamme kasvattaa tulevat salukimme uskollisina salukin rotumääritelmälle. Haluamme koiriemme olevan ennen kaikkea terveitä, kokonaisuudeltaan liioittelemattomia, sopusuhtaisia ja sulavaliikkeisiä kumppaneitamme, joiden kanssa on mutkatonta niin kotona kuin luonnossa liikkuessamme. Rotumääritelmään voi perehtyä tarkemmin täällä: http://www.saluki.fi/jalostus/rotumaaritelma/

 

Salukimme

Lumon jättämää salukin kokoista aukkoa lähdimme paikkaamaan lahden toiselle puolen keväällä 2010 Ruotsiin, Tukholman Nackaan, missä Ibrizin kenneliin oli syntynyt iso pentue. Me saisimme sieltä hännänhuipun, pikku-Muslan eli Ibriz Elikan, maan äidin. Muslasta ei kuitenkaan tullut Valosalon kennelimme maan äitiä, koska se osoittautui herkäksi ja allergiataipuvaiseksi koiraksi. Musla on laumamme valkea varjo, joka juostuaan riittävästi viihtyy kerällä sohvallaan. Sillä on vahva metsästysvietti, mitä se toteuttaa halukkaasti lähtien helposti omille teilleen irti päästyään, mutta kuten edeltäjänsä Lumo, saapuu uskollisesti kotiovelle lenkin tehtyään.

Muslan huomionosoitus perheväkemme saapuessa kotiin on hauskaa, pitkää ulovovaa tervehdystä, joka muistuttaa lähes laulua. 

 

Kolmas salukimme on Eirecogteil´s Rosier Syrah, "Leija", jonka haimme Haminan Virolahdelta Muslan kaveriksi keväällä 2012. Leija oli pentueensa alfa-narttu, joka haluaa olla salukilaumamme pomo myös meillä, mutta väistelee kohteliaasti superalfa Unikukkaa (bichon frisé) ja Natalia Aleksandra Puupposta (englanninsetteri). Se haluaa olla ruokakupilla ensimmäinen ja pitää huolta siitä ja kilpailee meidän huomiosta. Leija vartioi reviiriään, piha-aluettamme, ilmoittaen haukunnallaan kaikista ohikulkijoista. Se nauttii juoksemisesta, mutta pitää meihin erittäin hyvin kontaktia, eikä lähde kovin etäälle yksinään - jos ei sitten kohtaa jänistä... Näyttelyissä ja kilpailuissa ollessaan se mukautuu nopeasti myös muuttuviin tilanteisiin ottaen rennosti. Leija on ollut iloksemme myös täysin terve.

Leijan terveystutkimukset

 • Leijan haplotyyppi on tutkittu ja osoitettu heterotsygootiksi/Leija´s haplotype is heterotsygot:
  • DLA-Haplotype 1 DRB1-DQA1-DQB1 : 01501 00901 00101
  • DLA-Haplotype 2 DRB2-DQA2-DQB2 : 02001 00401 01303
 • Sydänultra ok/Heart ultrasound scan ok 31.8.2015
 • Silmätutkimus ok/Eye examination ok 7.9.2015

Leija on Valosalon kennelin salukien kantaemo, joka synnytti ensimmäiset pentunsa 29.3.2016 --> Saluki A-pennut

 

Valosalon Azazzabella Ameeria, "Avela" on Valosalon kennelin ensimmäisen salukipentueen hedelmä, vanhempina Leija (Eirecogteil´s Rosier Syrah) ja Hector (Tazillah Husayn Ameer). Avela on pennusta lähtien ollut ensimmäisten joukossa suuntautumassa pesän ulkopuolelle ympäristöönsä. Se on luonteeltaan herkkä ja nöyrä tyttö, joka solmi pennuista ensimmäisenä kontaktit perheemme muihin koiriin. Sillä on sosiaalinen perusvire, mutta huonoja kokemuksia lähiseudun koirakohtaamisista saatuaan, se nykyisin valikoi nelijalkaiset kaverinsa tarkasti vaatien hyvin usein kanssanuuskijaltaan samanlaisia hapsukorvia, pitkänhuiskeaa häntää ja kunnon loikkajalkoja, mutta toisinaan hyväksyy eri näköisenkin ;) ...  Avela on ulkomuodollisesti kaunis ja tasapainoinen kokonaisuus, jolla on ollut  varsin lupaava näyttelymenestys. Suomen muotovalioksi se valioutui 2 vuotiskesänään.

 

SIJOITUKSESSA

Valosalon Atsalea Aurum, "Isra" on Avelan sisko ja sijoitettuna kenneltyttö Lindan luokse. Isra on pentueen ilopilkku ja oikea energiapakkaus, jolla ei virta lopu ihan helposti. Isra on myös erittäin innokas ja ketteräliikkeinen juoksija.

 

 

 • Eirecogteil´s Rosier Syrah ( Leija)

  Leija on tasapainoinen, keskipehmeän luonteen omaava narttu, joka on helppo ja vaivaton niin kotona kuin reissussa ollessamme. Uusiin tilanteisiin tullessaan, se sopeutuu alkuihmetyksen jälkeen nopeasti ja tyynesti. Se on erittäin kiintynyt ihmisiinsä ja laumauskollinen, joten se säilyttää hyvin kontaktin meihin myös vapaana juostessaan, eikä ole toistaiseksi kadonnut kovin pitkisi ajoiksi omille poluilleen huolimatta selkeästä metsästysvietistä. Leijalla on myös se arvokas metsästysominaisuus, että se tuo saaliinsa omistajalleen.
  Olemme iloinneet myös siitä, että Leija on ollut koko ikänsä täysin terve.

  Leija on rakenteeltaan vahvaluustoinen, mutta sopusuhtainen, pehmeälinjainen ja sulavaliikkeinen narttu, säkäkorkeudeltaan n. 61 cm.

  Väri: Liver Grizzle

 • Ibriz Elika (Musla)

  Musla on pieni, ketterä ja nopealiikkeinen saluki-tyttö, jolla on vahva metsästysvietti.
  Vapaaksi päästyään Musla katoaa omille teilleen, mutta palaa kotvan - tai vähän pidemmän kotvan kuluttua aina uskollisesti lähtöpaikkaansa takaisin.

  Musla on luonteeltaan herkkä ja pehmeä ja miettii, luovuttaisiko salukilauman johtajuuden nuoremmalleen..

  Väri: Cream

 • Valosalon Azazzabella Ameeria (Avela)

  Avela on erittäin ihmisrakas salukityttö Valosalon ensimmäisestä salukipentueesta (A-pentue).

  Avela on emänsä Leijan tavoin vahvaluustoinen olematta raskas. Se on rakenteeltaan sopusuhtainen ja liikkuu ilmavan kauniisti. Sen säkäkorkeus on n. 62cm

  Väri: Black and Tan

 • Valosalon Atsalea Aurum (Isra)

  Valosalon Atsalea Aurum eli Isra on eloisa ja erittäin iloluonteinen touhutiina, joka ei jätä ketään kylmäksi. Isra on myös hyvin ketterä juoksija ja kaunisliikkeinen narttu.

  Väri: Golden

Leija ja Musla

Leija, Avela ja Musla

Leija, Musla ja Avela toukokuussa 2017

Valosalon Kennelin A-pennut , tytöt

Valosalon kennel sai Helsinki Puppy Show´n 2016 pentujen kasvattajaryhmän kunniapalkinnon.