Rotuna saluki

Saluki eli Persian vinttikoira on katseellaan metsästävä, tuhansia vuosia vanha Lähi-Idästä kotoisin oleva vinttikoirarotu (http://www.saluki.fi/minulleko-saluki/historia/). Se on itämaiden lahja meille, jotka arvostamme jaloutta, kauneutta ja liikkeen voimaa. Saluki on persoonallinen yhtälö  välinpitämätöntä ylväyttä, omintakeisuutta ja villiä alkukantaisuutta, mikä kokonaisuutena hurmaa ja onnistuu hämmästyttämään omistajansakin - niin hyvässä kuin pahassa..

Salukin tulee ulkomuodoltaan olla kohtuullinen ja  liioittelematon koira, mikä tukee myös sen käyttöä metsästyskoirana. Salukeja on kuitenkin aina ollut sen syntyseuduilla erilaisia tyyppejä, riippuen metästettävästä saaliista, joten rotuun mahtuu ulkomuodoltaan keskenään hyvinkin eri näköisiä koiria. Saluki on rotuna yhä avoin, mikä tarkoittaa sitä, että rotuun edelleen otetaan koiria alkuperämaista.

Saluki nauttii erityisesti vapaana juostessaan, jolloin sen alkuvoimainen riemu näyttäytyy aidoimmillaan. Salukin vastuulliseen pitämiseen tuleekin automaattisesti kuulua säännöllinen mahdollisuus antaa sen juosta ja siten toteuttaa tärkeää vinttikoiran perustarvetta. Arvokkaana apuna salukin juoksutarpeen tyydyttämisessä toimivat isommat, aidatut koirien ulkoilutusalueet, jos ei ole mahdollisuutta vapaana irti pitämiseen. Parasta kuitenkin olisi, jos tämä aidattu alue olisi sen kotona, jolloin päivittäinen spurttailu olisi mahdollista. Salukin metsästysominaisuuksia tulisi jokaisen salukin omistajan vaalia antamalla koiran juosta myös vapaana, jotta rotu säilyy rodulle ominaisena metsästyskoirana.  Suomen laki säätelee kuitenkin tarkoin salukin käyttöä metsästyksessä, minkä vuoksi metsästystukinnon suorittaminen ja sen myötä metsästysseuran jäsenyys ja yhteistyö maanomistajien kanssa on mahdollisuus laajentaa salukin käyttöä ja mahdollistaa rodunomaisen käyttäytymisen toteuttaminen mahdollisimman aidosti. Tätä puolta salukin kanssa harrastamisessa tukevat myös mm. rata-, maasto- ja ajuejuoksuharjoitukset ja -kilpailut. Juoksemisen tarpeen tyydytettyään, saluki on huomaamaton ja vaivaton kumppani kotisohvalla, jos ei sitten satu olemaan alle 3-vuotias... 

Saluki saapui meille ensimmäisen kerran v. 2004, kun kaunisliikkeistä, valkoista salukia pitkään ihastelleina saimme Tazillahin kennelistä "Lumon" eli Tazillah Mandana Monirin. Lumo oli pitkän odotuksemme tulos ja nautimme sen sulavista liikkeistä, kauniista hoikasta rakenteesta, jalosta luonteesta ja salukimaisesta viileydestä, millä se suhtautui kaikkiin tilanteisiin -lukuun ottamatta metsästystä. Jänisvainun saatuaan sitä ei näkynyt mailla halmeilla ja usein odottelimme sitä tunti tolkulla  takaisin luoksemme. "Saluki tulee aina takaisin lähtöpaikkaansa", meille sanottiin ja huomasimme sen todeksi. Lumokin saapui aina samaan pisteeseen, mistä oli lähtenyt. Lumo ehti myös kunnostautua maastojuoksuissa juostuaan ensijuoksullaan sertin. Lumon tarina päättyi kuitenkin liian varhain ja traagisesti sen jäätyä auton alle syksyllä 2009, vain kaksi päivää ennen sen 5-vuotis syntymäpäivää. Lumon jälkeen meillä on onneksemme ollut vuosien aikana ilo saada perheeseemme uusia salukityttöjä, jotka ovat kukin vuorollaan lumonneet meidät omalla persoonallisella tavallaan.

Valosalon Kennelissä haluamme kasvattaa tulevat salukimme uskollisina salukin rotumääritelmälle. Haluamme koiriemme olevan ennen kaikkea terveitä, kokonaisuudeltaan liioittelemattomia, sopusuhtaisia ja sulavaliikkeisiä kumppaneitamme, joiden kanssa on mutkatonta niin kotona kuin luonnossa liikkuessamme. Rotumääritelmään voi perehtyä tarkemmin Suomen salukikerho ry:n sivuilla

https://www.saluki.fi/saluki-rotuna/rotumaaritelma/

https://www.saluki.fi/

Salukimme / Our salukis today

Lumon jättämää salukin kokoista aukkoa lähdimme paikkaamaan lahden toiselle puolen keväällä 2010 Ruotsiin, Tukholman Nackaan, missä Ibrizin kenneliin oli syntynyt iso pentue. Me saisimme sieltä hännänhuipun, pikku-Muslan eli Ibriz Elikan, maan äidin. Muslasta ei kuitenkaan tullut Valosalon kennelimme maan äitiä, koska se osoittautui allergiseksi koiraksi. Musla on laumamme valkea varjo, joka juostuaan riittävästi viihtyy kerällä sohvallaan. Sillä on vahva metsästysvietti, mitä se toteuttaa halukkaasti lähtien helposti omille teilleen irti päästyään, mutta kuten edeltäjänsä Lumo, saapuu uskollisesti kotiovelle lenkin tehtyään.

Muslan huomionosoitus perheväkemme saapuessa kotiin on hauskaa, pitkää ulovovaa tervehdystä, joka muistuttaa lähes laulua. 

 

Kolmas salukimme on Eirecogteil´s Rosier Syrah, "Leija", jonka haimme Haminan Virolahdelta Jaana Reimanin ja Irene Outisen kennel Eirecogteil´sista Muslan kaveriksi keväällä 2012. Leija oli jo pentueessaan alfa-narttu, joka haluaisi olla myös salukilaumamme pomo, mutta väistelee kohteliaasti superalfa Unikukkaa (bichon frisé) ja Natalia Aleksandra Puupposta (englanninsetteri). Se haluaa olla ruokakupilla ensimmäinen ja pitää huolta siitä ja kilpailee meidän huomiosta. Leija vartioi reviiriään, piha-aluettamme, ilmoittaen haukunnallaan kaikista ohikulkijoista. Se nauttii juoksemisesta, mutta pitää meihin erittäin hyvin kontaktia, eikä lähde kovin etäälle yksinään - jos ei sitten kohtaa jänistä... Se on osoittanut metsästysviettinsä olevan kohdallaan niin luonnossa kuin kilpakentällä sertin edestä jo toisessa kisassaan, mutta kolmas maastokisa toi Leijalle trauman kilpakumppanin hyökätessä , mitä puolipehmeä Leija ei hevin ole anteeksi antanut ja ei lähde enää juoksemaan moottorin äänen kuultuaan.. Näyttelyissä ollessaan se mukautuu muuttuviin tilanteisiin ottaen rennosti ja vetäytyen puoliautistiseen maailmaansa. Leija on ollut iloksemme myös täysin terve.

Leijan terveystutkimukset

 • Leijan haplotyyppi on tutkittu ja osoitettu heterotsygootiksi/Leija´s haplotype is heterotsygot:
  • DLA-Haplotype 1 DRB1-DQA1-DQB1 : 01501 00901 00101
  • DLA-Haplotype 2 DRB2-DQA2-DQB2 : 02001 00401 01303
 • Sydänultra ok/Heart ultrasound scan ok 31.8.2015
 • Silmätutkimus ok/Eye examination ok 7.9.2015

Leija on Valosalon kennelin salukien kantaemo, joka synnytti ensimmäiset pentunsa 29.3.2016 --> Saluki A-pennut

 

Valosalon Azazzabella Ameeria, "Avela" on Valosalon kennelin ensimmäisen salukipentueen hedelmä, vanhempina Leija (Eirecogteil´s Rosier Syrah) ja Hector (Tazillah Husayn Ameer). Avela on pennusta lähtien ollut sosiaalinen ja ensimmäisten joukossa suuntautumassa pesän ulkopuolelle ympäristöön. Avela on luonteeltaan herkkä, pehmeä ja nöyrä tyttö, joka solmi pennuista ensimmäisenä kontaktit perheemme muihin koiriin. Sillä on sosiaalinen perusvire, mutta huonoja kokemuksia lähiseudun koirakohtaamisista saatuaan, se nykyisin valikoi nelijalkaiset kaverinsa tarkasti vaatien hyvin usein kanssanuuskijaltaan samanlaisia hapsukorvia, pitkänhuiskeaa häntää ja kunnon loikkajalkoja, mutta toisinaan hyväksyy eri näköisenkin.. 

Avela on ulkomuodollisesti kaunis ja tasapainoinen kokonaisuus, jolla on ollut  varsin lupaava näyttelymenestys huolimatta varsin vähäisistä näyttelyretkistämme. Suomen muotovalioksi se valioutui 2 vuotiskesänään.

Avelan terveystutkimukset:

NCL-neuronaalinen seroidilipofuskinaasi geenitesti / CLN8 Neuronalcerois lipofuscinosis (Saluki) the Results For NCL Gene Test 6.2.2020:                             N/N  , genotyypiltään puhdas , ei taudinkantaja / Clear. The dog is noncarrier of the mutant gene. It is very unlikely that the dog will develop NCL8. The dog will never pass the mutation to its offspring

Virallinen silmätutkimus 22.2.2020: ok / The certificate of eye examination shows that there is no clinical evidence of the known or presumed hereditary eye disease (KP-HED) specified.

SIJOITUKSESSA

Valosalon Atsalea Aurum, "Isra" on Avelan sisko ja sijoitettuna kenneltyttö Lindan luokse. Isra on A-pentueen ilopilkku ja oikea energiapakkaus, jolla ei virta lopu ihan helposti. Se on pehmeä ja ihmisrakas luonne joka on sisarensa tavoin roturasisti, mutta saadessaan rauhassa tutustua sopeutuu pian myös erinäköisiin nelijalkaisiin. Isra on myös erittäin innokas ja ketteräliikkeinen juoksija, jonka ensijuoksuja maastokisoissa vielä odotellaan.

 

 

 • Eirecogteil´s Rosier Syrah ( Leija)

  Leija on tasapainoinen, keskipehmeän luonteen omaava narttu, joka on helppo ja vaivaton niin kotona kuin reissussa ollessamme. Uusiin tilanteisiin tullessaan, se sopeutuu alkuihmetyksen jälkeen nopeasti ja tyynesti. Se on erittäin kiintynyt ihmisiinsä ja laumauskollinen, joten se säilyttää hyvin kontaktin meihin myös vapaana juostessaan, eikä ole toistaiseksi kadonnut kovin pitkisi ajoiksi omille poluilleen huolimatta selkeästä metsästysvietistä. Leijalla on myös se arvokas metsästysominaisuus, että se tuo saaliinsa omistajalleen.
  Olemme iloinneet myös siitä, että Leija on ollut koko ikänsä täysin terve.

  Leija on rakenteeltaan vahvaluustoinen, mutta sopusuhtainen, pehmeälinjainen ja sulavaliikkeinen narttu, säkäkorkeudeltaan n. 61,5 cm.

  Väri: Liver Grizzle

 • Ibriz Elika (Musla)

  Musla on pieni, ketterä ja nopealiikkeinen saluki-tyttö, jolla on vahva metsästysvietti.
  Vapaaksi päästyään Musla katoaa omille teilleen, mutta palaa kotvan - tai vähän pidemmän kotvan kuluttua aina uskollisesti lähtöpaikkaansa takaisin.

  Musla on luonteeltaan herkkä ja pehmeä ja miettii, luovuttaisiko salukilauman johtajuuden nuoremmalleen..

  Väri: Cream

 • Valosalon Azazzabella Ameeria (Avela)

  Avela on ihmisrakas salukityttö Valosalon ensimmäisestä salukipentueesta (A-pentue), joka on hoitanut auliisti kaikki kenneliimme syntyvät bichon-vauvat yrittäen jopa imettää niitä. Avela hyväksyy kaikki vieraat salukit, mutta on valikoiva muun rotuisia kohtaan, lukuunottamatta toistuvia ja aina yhtä yllätyksellisiä poikkeuksia.

  Avela on emänsä Leijan tavoin vahvaluustoinen olematta raskas. Se on rakenteeltaan sopusuhtainen ja liikkuu ilmavan kauniisti. Avela on menestynyt näyttelyissä hyvin ja saavuttanut muotovalion arvon jo alle 3-vuotiaana.
  Avelan säkäkorkeus on 63cm.


  Väri: Black and Tan

 • Valosalon Atsalea Aurum (Isra)

  Valosalon Atsalea Aurum eli Isra on eloisa ja erittäin iloluonteinen touhutiina, joka ei jätä ketään kylmäksi. Isra on myös hyvin ketterä juoksija ja kaunisliikkeinen narttu.

  Väri: Golden

Leija ja Musla

Leija, Avela ja Musla

Leija, Musla ja Avela toukokuussa 2017

Valosalon Kennelin A-pennut , tytöt

Valosalon kennel sai Helsinki Puppy Show´n 2016 pentujen kasvattajaryhmän kunniapalkinnon.